Özönnövények Magyarországon

Inváziós fajnak nevezzük az olyan állat- és növényfajokat, amelyek eredeti élőhelyükön kívül megtelepedve kiszorítják az ott őshonos állat- vagy növényfajok egy részét, mivel az adott élőhelyen nincsenek parazitáik, ragadozóik, viszont az életkörülmények nagyon is megfelelnek nekik.
Összeszedtem ide a tíz legismertebb özönnövényt.

Kis sörényes hangyász a Szegedi Vadasparkban

A kis sörényes hangyász anyja hátába vagy faroktövébe kapaszkodva utazik.
Fotó: a Szegedi Vadaspark honlapjáról (Endrédi Lajos)
Igazi állatkerti szenzációról számol be a Szegedi Vadaspark honlapja: körülbelül három hete Magyarországon először született sörényes hangyász!

A Szegedi Vadasparkban 2010 óta él sörényes hangyász, a Német országból hozott Ursula és a a cseh Árész személyében. A hangyászok a Föld legkülönösebb állatai (a Fura állatok emlősös részében már bombabiztos helyük van), a lajhárokkal és a tatukkal egyetemben a vendégízületesek ősi csoportjába tartoznak. Ahogy nevük is elárulja, kifejezetten hangya- és termeszevésre szakosodtak, ez remekül látszik a több, mint fél méteres, kiölthető, ragacsos nyelvből és a mellső lábak hatalmas karmaiból, aminek köszönhetően a legkeményebb termeszfészek sem állhat az útjukba (ugyanakkor a ha védekezésre használják, akkor meglehetősen félelmetes és halálos fegyver). A hangyászokra a "szokásos" veszélyek leselkednek: élőhelyeik elvesztése miatt egyre gyakrabban kóborolnak emberlakta területeken, ahol az autók gyakran elütik őket; húsáért vadásszák, máshol kártevőként irtják őket, megint más helyeken pedig szelidített háziállatként tartják (bár ez még a jobbik eset).