Heti hangya - teknőshangya


Az egyik kedvenc egzotikus hangyafajom a magyarra teknőshangyának fordítható Cephalotes varians.

http://myrmecos.net/wp-content/uploads/2010/07/Cephalotes_varians.jpgA képen egy kapuőr funkciót betöltő katona látható. Angol nevüket (turtle ant) jellegzetesen ellaposodó fejtetőjükről kapták.A dolgozók feje természetesen nem ilyen formájú, hiszen ez akadályozná őket az ágakba való szabad be- és kijárásban.

Ennek a hangyafajnak a kolóniái faágakban élnek, és fészküket is ide építik. Ezért van szükség a kapuőrökre is: fejükkel eldugaszolják a fészek bejáratait, és csak a saját kolóniához tartozó dolgozókat engedik be, az idegenek pedig kint tartják. Másik érdekessége, hogy - az ebbe a nembe tartozó fajokhoz hasonlóan - ha lesöprik őket egy fáról, akkor siklórepülés-szerű mozgással érnek érnek földet.

Eredetileg a Bahamákon és Kubában fordul elő, azonban ma már Floridába is behurcolták, valószínűleg farönk-szállítmányokkal együtt.

Források:
Antweb
alexanderwild.com

Tavaszi apróságok a Fővárosi Állatkertben

A hatalmas szenzációt keltő elefántbébi, majd a kis indiai oroszlánok után egy aranyos kis vombat érkezett, valamint egy huculcsikó a Parasztudvarban, egy gyűrűfarkú maki és egy szerecsenmaki kölyök is gazdagítja az Állatkert tavaszi állatszaporulatát :)

Forrás:
Fővárosi Állat- és Növénykert honlapja

Kis orángután Nyíregyházán

Március 15-én igazi szenzációnak számító esemény történt a Nyíregyházi Állatparkban: hazánkban először született borneói orángután! Az állatkertben a kicsivel együtt már 9 él ebből a rendkívül ritka és veszélyeztetett állatból.

A borneói orángután (Pongi pygmaeus) a másik orángután fajjal, szumátrai orángutánnal (Pongo abelii) az ázsiai emberszabásúak kizárólagos képviselői, és a többi emberszabásúhoz hasonlóan nincsenek túl fényes kilátásaik (helyzetük az IUCN Vörös Listáján veszélyeztetettként van megjelölve).

Az orángután (vagy orang-utan) szó malájul erdei embert jelent, ami ezeknek az emberszabásúknak rögtön két fontos tulajdonságára is felhívja a figyelmet: egyrészt az emberszerűségükre (noha az emberszabásúak közül evolúciósan ők állnak a legtávolabb az embertől), másrészt pedig arra, hogy az erdőben élnek (bár ami azt illeti, mielőtt az európaiak betették a lábukat az indonéz szigetvilágba, nem volt sok más választásuk).

Az orángután a legnagyobb testű fán élő állat: a hímek akár másfél méter magasra és 100 kilósra is megnőhetnek, a nőstények körülbelül fele akkorára. Idejének nagy részét a lombok közt tölti, minden este új fészket épít magának ágakból és levelekből.

Mivel az egyik leglassabban szaporodó állat (a nőstények nem szaporodnak 15 éves korukig), a jövője nem túl biztató. Legfenyegetőbb veszély rájuk nézve az esőerdők kivágása: az elmúlt húsz évben élőhelyük 80 %-a tűnt el.


Forrás:
ARKive
Nyíregyházi Állatpark honlapja

Hírek a Fővárosi Állatkertből

Nem csak az én életem olyan zsúfolt, hogy nincs időm blogot írni, a Fővárosi Állatkertben is igencsak zajlanak az események: az elmúlt három hónapban háromszor is nagy port kavaró jövevények érkeztek Budapestre.

Először januárban érkezett két rövidcsőrű hangyászsün az Állatkertbe, akik később a Tüske és Böki nevet kapták. A hangyászsünökről korábban már írtam egy keveset, de lássuk egy kicsit bővebben, mit kell tudni róluk!

Hangyászsün

A rövidcsőrű hangyászsün (Tachyglossus aculeatus) Ausztráliában, Új-Guineában, és néhány Indonéziához tartozó kis szigeten őshonos. A kacsacsőrű emlőssel egyetemben a kloákásokhoz tartozik, ami azt jelenti, hogy ugyan tejjel táplálja a kicsinyeit (ami az emlősök legfontosabb ismertetőjegye), nem elevenszülő, hanem tojásokkal szaporodik. Természetesen nem csak ez az egy eltérés van a többi emlőshöz képest: nevüket a kloákáról kapták, ami az emésztő-, kiválasztó és szaporító szervrendszer közös kivezetőnyílása. A kloáka a hüllőkre és a madarakra általánosan jellemző, a fejlettebb emlősök esetében azonban az egyes szervrendszerek már külön-külön nyílnak a külvilágra.

 Hangyászsünt először a XIX. század végén mutattak be a nagyközönségnek, a londoni állatkertben. Az 1910-es Budapesten is élt két hosszúcsőrű, illetve egy rövidcsőrű hangyászsün, az akkori viszonyok közt elég sok ideig. Habár nem számít túlságosan veszélyeztetett fajnak ('Least Concern', kevésbé aggasztó), az állatkertekben manapság is igazi ritkaságnak számít!


ElefantborjúFebruár 14-én, Valentin napon látott világot a később Asha névre keresztelt afrikai kiselefánt, aki rögtön a látogatók kedvence lett, még ha csak virtuálisan is. Az elkövetkező pár napban tőle volt hangos az Állatkert Facebookja, az érdeklődők itt követhették nyomon az eseményeket. Nem kis riadalomra adott okot, hogy a körülbelül 75 kilós, 85 centi magas "kicsi" nem akart az anyja emlőjéből szopni, így mesterségesen kellett etetni, de szerencsére két nappal később ez a probléma is megoldódott.

Az afrikai elefántnak (Loxodonta africana) valamennyi állat közül az egyik leghosszabb terhességi ideje van: 22 hónapig vemhesek, azaz kis híján két évig. Ez talán nem annyira meglepő, ha figyelembe vesszük az állatok méreteit, illetve élettartamukat, ami akár 70 év is lehet.

A kis elefántot március 29-től minden nap dél és négy óra között lehet megnézni, időjárástól függően kint, vagy az elefántházban.



A márciusi szenzációt nagy titoktartás övezte: az Állatkert Facebook-lapján múlt hét csütörtökön játékra invitálták a látogatókat: ki kellett találni, hogy milyen új jövevények lesznek láthatók az állatkertben. Segítségképpen pár információt elárultak róluk: hogy Ázsiából származnak, és hogy plüssállat-szerűek. Természetesen a többség egyből arra a következtetésre jutott, hogy panda lesz a jövevény. Nem ez a helyzet, viszont majdnem akkora szenzáció: az indiai oroszlánoknál négyes ikerek születtek, akik hamarosan birtokba vehetik a külföldre költöztetett, a közel két év alatt csaknem 200 kilósra nőtt szibériai tigrisek kifutóját.

Az indiai vagy perzsa oroszlán (Panthera leo persica) az egyik legveszélyeztetettebb nagymacska: szabadon már csak alig 300 példánya él a északnyugat-indiai Gir-erdőben, és még körülbelül ugyanennyi különböző ázsiai és európai állatkertekben.



Egy új állattal frissült a Fura állatok III. - Kétéltűek bejegyzés :)

Imádkozósáskák

Következő héten már ígérem, lesz rendes bejegyzés is, addig is itt egy pár kép imádkozósáskákról :)

Az imádkozósáskáknak valójában nem sok közük van a valódi sáskákhoz, sokkal közelebbi rokonságban állnak a csótányokkal. Valamennyien ragadozók, elülső pár lábaik ennek megfelelően fogólábakká módosultak, amivel igen ügyesen tudnak elkapni akár repülő rovarokat is. Embert nyilván nem esznek, de azért elég fájdalmas tud lenni, ha a fogazott kis lábszáraikat valakinek az ujjába mélyesztik...
 

Imádkozó sáska (Mantis religiosa)

Trópusi pillangók

Sajnálom, hogy ennyire hanyagolnom kell ezt a blogot, de egyszerűen nincs időm frissíteni :(
Mindenesetre a blog közelgő első szülinapjára összekerestem pár szemvidító képet néhány színpomás trópusi pillangóról. Nézegessétek!
Siproeta stelenes

Papilio rumanzovia, Ázsia