Könyvajánló - Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Jared Diamond manapság talán a legnépszerűbb író, aki ismeretterjesztő könyvek írásával foglalkozik. Eredetileg élettant tanult, de jártasságot szerzett ornitológiában, antropológiában, geográfiában, evolúcióbiológiában, és nyelvészettel is foglalkozott. Könyvei is igyekeznek minél több tudományterületet összefogni, és a Harmadik csimpánz-ra ez hatványozottan igaz, hiszen az ember származása és szokásai, a könyv fő témája, nem vizsgálható csupán egy-két szempontból.

A Harmadik csimpánz felemelkedése és bukása "korunk teremtéstörténete", ahogy az író nagyon találóan megjegyzi valahol a könyv elején. Azzal nagyjából mindannyian tisztában vagyunk, hogy az élővilágban az állatok közé tartozunk, és az emberszabású majmokkal vagyunk a legközelebbi rokonságban. Az, hogy a gorillához vagy a csimpánzhoz állunk-e közelebb, hosszú ideig vita tárgyát képezte az antropológusok között, mára azonban a molekuláris biológiai módszerek egyértelmű választ adtak: a csimpánz a legközelebbi rokonunk. Mégpedig olyannyira, hogy genetikai anyagunk csupán 1,6%-ban tér el egymástól, ami nagy valószínűséggel csak néhány génnyi eltérést jelent. Szigorúan rendszertani szemszögből nézve ez annyit jelent, hogy a csimpánz és az ember gyakorlatilag ugyanabba a nemzetségbe tartozik...


Diamond a könyv során végigveszi a tulajdonságokat, melyek az embert emberré teszik. A csontokkal és az ősemberek felépítésével nem foglalkozik sokat, mondván (amúgy teljesen jogosan), hogy akit érdekel, több ezer tanulmány közül válogathat különösebb megerőltetés nélkül. Sokkal inkább a kulturális és szokásbeli különlegességekkel foglalkozik. Szembesíti az olvasót ez ember furcsa, az egész állatvilágban egyedülálló szexuális szokásaival, és az emlősök közt ismeretlen társadalmi berendezkedésével. Szó esik a nyelv kialakulásáról, és néhány kevésbé pozitív, ám egyértelműen ránk jellemző szokásról: a drogfogyasztásról, a környezet mértéktelen pusztításáról és a háborúkról is.

Annak megértése, hogy honnan jöttünk, talán segíthet a jelenlegi társadalmi és környezeti problémák megoldásában, melyek mellett egyre kevésbé lehet szó nélkül elmenni. Az egymás gyilkolására vagy a környezet pusztítására való hajlam nem csak az emberek sajátja, de mi fejlesztettük tökélyre mindkettőt, olyannyira, hogy lassan saját fajunk fennmaradását fenyegetjük. A könyv céljától mi sem áll távolabb, mint hogy azt mondja, ez mind a génjeinkbe van kódolva, és megváltoztathatatlan. Csupán egy pár kutatáson és kirakós játékon keresztül próbálja felhívni a figyelmünket arra a tényre, hogy milyen különlegesek vagyunk, és hogy ez a különlegesség mekkora felelősséggel jár.

Nincsenek megjegyzések: