Fehér szépség - Hópárduc

No, szóval az év zoológiai szenzációjaként beharangozott hírt itt is megosztanám a néppel: a Szegedi Vadasparkban hópárduc hármasikrek születtek! Tegyük hozzá, hogy májusban, azaz jó két hónappal ezelőtt, tehát a kicsik már túlélték a legkritikusabb időszakot, a látogatók pedig augusztus közepétől láthatják a büszke szülők (Gongga és Gandhi) kölykeit.
A hópárduc (Uncia uncia) állatkertekben nem túl gyakori (és a természetben sem, de arról majd később), tenyészprogramját 1976 óta a Helsinki Állatkert vezeti. Mivel kevés a jól szaporodó pár, a tenyésztés is elég nehezen halad, de már 6-700 példány él különböző állatkertekben, ami a kezdeti 160-hoz képest határozott haladást jelent.
Magyarországon a Nyíregyházi Állatparkban, a Szegedi Vadasparkban és a Veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban látható hópárduc.



A hópárduc, más néven irbisz az egyik legveszélyeztetettebb nagymacska (IUCN Vörös Lista: veszélyeztetett ['Endangered']). Hogy miért? Vessünk egy pillantást az elterjedési területére! Mint látható, a hópárduc Közép-Ázsia hegyvidékein, mégpedig 3000 és 4500 méter között honos, elterjedési területe nagyjából hárommillió négyzetkilométert tesz ki, ezen az óriási területen viszont csupán 4-6000 példány él. A rendkívül alacsony egyedsűrűség természetesen eléggé visszaveti a szaporulatot, de sajnos nem ez az egyetlen ok, amiért ezek a csodálatos nagymacskák veszélybe kerültek.

A másik ok természetesen az ember. A hópárducot három okból is vadásszák Ázsiában: ha nem talál más élelmet, akkor háziállatokat ejtenek zsákmányul, így a helyi farmerekkel kerülnek összetűzésbe. Másfelől viszont az orvvadászoknak is kedvelt prédája ez a nagymacska, két okból is: a bundájából készült kabát elképesztő pénzekbe kerül a feketepiacon, a csontjainak és belső szerveinek pedig a helyi gyógyászatban varázserőt tulajdonítanak.

A hópárduc a legtöbb macskaféléhez hasonlóan magányosan szeret vadászni, territóriuma 30-65  km2  között változik,  de élelem után járva akár 1000  km2 -t is bejárhat. Általában hajnalban és alkonyatkor indul a dolga után, de olyan területeken ahol nem él ember, egész nap is aktív lehet. Általában 2-3 kölyköt ellik, amik 2 éves korukra válnak önállóvá.



Források:
ARKive
Szegedi Vadaspark honlapja
Snow Leopard Trust

1 megjegyzés:

Totálisan Álnév írta...

Butálisan gyönyörű ez az állat.