Év végi körkép

Zoológiai szempontból eredményes évet tudhat maga mögött hazánk: kis elefánt, oroszlánkölykök és hangyászsün Budapesten, kis hangyász Szegeden, kígyászdaru fiókák, jávorantilop borjú és tigriskölyök Győrben, petymegek Kecskeméten, fehérajkú tamarin és tatuikrek Miskolcon, fekete lóantilop borjú, perzsa párduc kölyök és hosszúorrú csikóhal bébik Nyíregyházán... és persze még lehetne folytatni az állatkölykök és újonnan bemutatott állatfajok sorát. Álljon itt egy kis válogatás belőlük!


A Főváros Állat- és Növénykert az év első felében minden hónapra tartogatott egy szenzációt: a nagyközönség januárban láthatta először a 2012 végén megérkezett hangyászsünöket, február elején született Asha a kiselefánt, és az első három kis indiai oroszlán (akiknek a kilétét csak nagyjából egy hónappal később tették közzé), április elején pedig újabb négy oroszlánkölyök látta meg a világot. Szintén nagy szenzációt keltett a vombatok szaporodása (ilyen eseményre Európában utoljára 20 évvel ezelőtt került sor). Ezek persze csak a legnagyobb port kavaró születések és új állatok: augusztus végén pl. szibériai tigrisek születtek, és az ormányos medvéknél, illetve a mókuscickányoknál is volt szaporulat, az újonnan látható állatok közül pedig a fekete-fehér varikat, a szürke pusztaityúkokat és a hosszúorrú patkánykengurukat is érdemes megemlíteni.
Új állatok 2013-ban
Kölykök és fiókák 2013-ban 

A Győri Xántus János Állatkertben február közepén megszületett a város első tigrise, egy bengáli tigris személyében (aki azóta tovább is állt egy másik állatkertbe), de világot láttak egy Magyarországon ritka madárfaj, a kígyászdaru fiókái is.
 A Kecskeméti Vadaspark idén bemutatott új állatai a petymegek, melyek november óta láthatóak az állatkertben.
 A Miskolci Állatkert is sikeres évet zárt: új állatfajként a hosszúorrú tamarint csodálhatják a látogatók november vége óta, a tatuikrek születése pedig szintén szenzációszámba ment (2012-ben először született nagy szőrös tatu Miskolcon, jövőre vajon már hármas ikrek lesznek...?). Az urzonok (vagy kúszósülök) bemutatása pedig mindkét kategóriába beleillik, ugyanis megérkezésük utána hazánkban első alkalommal születtek kicsik!



A Nyíregyházai Állatparkban szintén több veszélyeztetett kiskölyök született, melyek közül a legnagyobb szenzációt a borneói orángután keltette, de sárgaszakállú maki, kis katona ara és fekete lóantilop is. Egy sokadik különlegesség a veszélyeztetett, és állatkertben nehezen szaporítható hosszúorrú csikóhalak szaporodása. Új állatok is érkeztek az állatparkba, például az ománi tehénorrú ráják, jegesmedve, vörös vari és kékpettyes maszkos rája.


 A Szegedi Vadaspark szintén rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. A legnagyobb szenzáció a hangyász születése volt, de egy tapír is napvilágot látott, és novemberben vikunya is született (ez a legveszélyeztetettebb dél-amerikai tevefaj. Ezeken kívül azonban több szenzációszámba menő szaporulat is volt a Vadasparkban, például az Alaotra-tavi bambuszmakiknál és a tompaorrú krokodiloknál. Új fajok szempontjából is büszke lehet az állatkert: tél végén a régi oroszlánok helyére újak érkeztek, mégpedig a fehér színváltozatból, tavasz óta egy pár Darwin-nanduval ismerkedhetnek a látogatók, majd ősszel mandzsu darvak érkeztek, pár héttel később pedig (Halloween környékén) egész Európában ritkaságnak számító rőt vérszopó denevérek.


A Veszprémi Állatkert első sorban a Magyarországon ritkaságnak számító dzselada (vagy hegyi) páviánok szaporításában ért el sikereket: két kölyök is született! De napvilágot látott egy tapír is, illetve struccok és egy zsiráf is érkezett az állatkertbe.






Mindent összevetve, még ebből a rövidke kivonatból is látszik, hogy a hazai állatkertek ritka sikeres évet tudhatnak maguk mögött, mind szaporulat, mind új fajok szempontjából. Remélhetőleg a következő sem lesz rosszabb!




 Források:
az egyes állatkertek honlapjai

Nincsenek megjegyzések: