Makivilág

Egy ideje nem nagyon volt időm ide írni, de remélem, hogy a makikról szóló bejegyzés elnyeri a tetszését annak, aki ide téved!

Tavasz elején több hazai állatkertben (Budapesten, Veszprémben, Nyíregyházán és Debrecenben) is születtek kis makik, ezért úgy gondoltam, szentelek nekik egy külön bejegyzést. Eredetileg csak a gyűrűsfarkú makikról szerettem volna írni, de mivel nem csak náluk születtek kölykök, gondoltam ne csak ők kapjanak figyelmet.

Szóval, a felsorolt városok közül mind a négyben születtek kölykeik a gyűrűsfarkú makiknak, más néven kattáknak (Lemur catta), Budapesten pedig a szerecsenmakik (Eulemur macaco) is új családtaggal lettek gazdagabbak.

A makik, félmajmok vagy lemurok Madagaszkár szigetének lakói, ezt mindenki tudja, aki legalább egy részt látott a Madagaszkár című rajzfilmből (meg akkor már azt is tudjuk, hogy riszálják úgyis...). A főemlősök rendjébe tartoznak, viszont ők a legkevésbé fejlett "rokonaink". A legtöbb maki pofája megnyúlt, testük általában 32-56 cm közt hosszúságú. Növényevők és a gyűrűsfarkú maki kivételével jobban szeretnek fák közt tartózkodni, mint nyílt tisztáson. Szintén a gyűrűsfarkú maki kivételével, valamennyi madagaszkári makifaj szemében megtalálható egy speciális fényvisszaverő hártya, ami az éjszakai látást segíti elő.


A makiknak rengeteg faja ismert, egyik legérdekesebb közülük a véznaujjú maki, helyi nevén aye-aye (Daubentonia madagascariensis), amely a harkályok szerepét tölti be a szigeten: hosszú, vékony középső ujjával piszkálja ki a kéreg alól a férgeket és lárvákat. Amúgy szegénykém nem egy szép állat, ráadásul az élőhelye is veszélyben van (az IUCN Vöröslistáján veszélyeztetettség közeliként van megjelölve az állapota [Near Threatened], ahogy a gyűrűsfarkú maki is, a szerecsenmaki pedig sebezhető [Vulnerable]). Ezen kívül Gerald Durrell utolsó könyvének címében is szerepel (A véznaujjú maki és én).

A legnagyobb testű makifaj az indri (latinul a fantáziadús Indri indri névre hallgat), melyet a helyiek szent állatként tisztelnek (mivel elég nagy testű és a farka is hiányzik, úgy hitték, az emberek haláluk után indrivé változnak). Neve annyit tesz, hogy "ott van", itt is a kenguru-effektus történt névadáskor, ugyanis ezt kiabálták a benszülöttek, miközben az európai tudósoknak mutogatták a makit. Helyi neve egyébként babakoto, ami pedig azt jelenti, hogy "az ember őse". Élőhelye rohamosan csökken, így helyzete most már veszélyeztetettként (Endangered) van megjelölve.


A legkisebb maki egyben a legkisebb főemlős is, ő pedig az egérmaki (Microcebus myoxinus): farka nélkül 6-7, farokkal együtt pedig 20-22 cm hosszúra nő meg.


Források:
ARKive
angol Wiki
EDGE


Nincsenek megjegyzések: