At the edge of existence - ausztrál hangya

Ha már így lendületben vagyok, írok pár szót az ausztrál hangyákról, a nyár befejezéseképpen.

Szóval, az ausztrál hangya (Nothomyrmeca macrops) állapota az IUCN Vörös Listáján kritikusan veszélyeztetettként ('Critically Endangered') van megjelölve. Talán nem is csoda, hogy ezek a kis lények (amiket más néven dinoszaurusz-hangyaként is emlegetnek) a kihalás szélére kerültek, hiszen élő kövületek, valószínűleg a legprimitívebb ma élő hangyák az egész Földön.


Relatíve kicsi (50-120 dolgozóból álló) kolóniáikat eukaliptuszfák alá, a talajba építik. Egy-egy új kolóniát 2-3 királynő alapít meg.
Kezdetlegességük egyik legszembetűnőbb bizonyítéka társas viselkedésük - pontosabb ennek a hiánya. Az ausztrál hangyák dolgozói közt ugyanis nincs, vagy alig van munkamegosztás, noha - mint tudjuk - a hangyák később mesteri szintre fejlesztették ezt a viselkedésformát. Bizonyos egyedek ugyan töltenek több időt a királynő mellett (testőrként), mások pedig 2-3 napig a bejáratot őrzik, ám ez a munkamegosztásnak egy igen primitív foka, amit rokonaik igencsak továbbfejlesztettek. Az élelemszerzés is egyéni munka, a dolgozók közt nincs együttműködés ezen a területen (sem). Egyébként a fák lombjának árnyékát térképként használva mozognak a fészek és a környező fák között.

A legtöbb hangyafajtól eltérően az ausztrál hangyákat nem zavarja az alacsonyabb hőmérséklet sem. Gyakran indulnak alkonyat után vadászni, noha ekkor csak 5-10 fokos a környezetük. talán azért szeretik ezt az időpontot, mert ilyenkor a zsákmány lassabb mozog és könnyebb elkapni...

Az ausztrál hangya elterjedési területe meglehetősen korlátozott, életük szorosan kötődik az eukaliptuszfákhoz, így az esetleges tüzek, illetve a fák eltávolítása komoly veszélyt jelent rájuk nézve.

Forrás:
ARKive

Nincsenek megjegyzések: