Denevérvirág a Nyíregyházi Állatparkban

Eddig csak állatokról volt szó, de ez most változni fog. A növények ugyan aránylag kevesebb embert érdekelnek (pedig jó részük nem is tanult növénytant...úgyhogy ezt arra tudom visszavezetni, hogy nem mozognak, nem ugranak rá senkire, megsimogatni sem izgalmas őket, stb.), de az állatkertekben növények is vannak. És növényfajok is ki tudnak halni, azokat is védeni kell, stb.

A képen is látható növény a denevérvirág (Taccachantrieri), ázsiai növény, a kínai Yunnan tartomány trópusi esőerdeiben nő, az árnyékos helyeket kedveli és most virágot bontott a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisában (még egy ok, amiért érdemes elmenni oda).

Nevét nem nehéz kitalálni honnan kapta, csak rá kell nézni a virágára, megtévesztésig hasonlít egy denevérre (szerintem amúgy nem, de sok mással se értek egyet). Álatlában kb másfél méter magasra nő meg, az év meleg hónapjaiban 6-12 virágot nevel (arra vonatkozóan nem találtam semmit, hogy mennyi ideig virágzik). Ezen kívül még talán azt érdemes megemlíteni, hogy rizómás növény, ami azért érdekes, mert láthatóan nem haraszt (nem mintha sokat értenék a növényekhez, de a magasabbrendű növények általában gyökérrel rendelkeznek, nem gyöktörzzsel, de javítsatok ki, ha tévednék).

Nincsenek megjegyzések: