Fura állatok I.


Kezdjük vele:
Ő egy kínai víziőz (Hydropotes inermis). A kínai víziőzeknél a hím állatok agancs helyett agyarat növesztenek Mellesleg a szegedi Vadasparkban is látható ez a fura őz. Abszurd ez a két vámpírfog, nem?












Következzen egy videó, amit itt tudtok megnézni. Óriás panda (Ailuropoda melanoleuca) fára mászik, közben majdnem fejreesik, végül egy vékony ágra merészkedik, ami... ki lehet találni. Én kb hússzor néztem meg egymás után és visítva röhögtem minden egyes alkalommal.





 Ő itt a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus), mindenki ismeri, de nem maradhat ki, ő folytatja a morbid állatok sorát. Még talán annyi, hogy ugye tojással szaporodik, de a kicsinyeit szoptatja és az emlősök közt egyedülálló módon van mérge, méghozzá a hátsó lábain levő méregsarkantyúban.





Észak-amerikai kúszósül (Erethizon dorzatum), az egyszerűség kedvéért urzon, mert még így olvastam valamikor régen egy állatos könyvben. Csak a hátsó fele tüskés, ami a képen nem látszik, de szerintem így is belefér a fura kategóriába.






Ő egy zsiráfnyakú antilop (Litrocianus walleri), vagyis gerenuk. Úgy néz ki, mint egy elcseszett zsiráf. Vagy mint egy zsiráf-gazella keverék. Annyira nem viszi túlzásba az abszurditást, de egy helyet megérdemel.














Ő egy kiwi-fajta, mégpedig az óriás foltos kiwi (nyersordítás, fogalmam sincs, hogy egyáltalán van-e magyar neve) (Apteryx haastii) Őt is elég sokan szokták ismerni, de ez nem változtat azon, hogy lenyűgöző, hogy tud egy madár így kinézni. Mindig az az érzésem mintha pizsamában lenne. Vagy rabruhában, hátrakötött kézzel/szárnnyal.




Mexikói axolotl (Ambystoma mexicanum), szintén viszonylag sokan ismerik, talán már állatkereskedésben is láttam, de nem mernék megesküdni rá. Amit nem mindenki tud, az az, hogy ezek az ufó-szerű állatkák egész életüket lárvaállapotban élik le. A budapesti állatkertben is van belőlük pár darab.




Gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus). Tudjátok, Afrikában krokodil, Észak-Amerikában alligátor, Dél-Amerikában kajmán, Ázsiában gaviál. Ausztráliában meg...oké, ott is krokodil, de Ausztrália alapból kilóg a sorból. Mindegy, ő egy gaviál. Majdnem mint egy szárnyatlan sárkány. Soha nem értettem, hogy tud enni.




Okapi (Okapia johnstoni), a zsiráf rokona, a huszadik század elején fedezték fel. Szerintem az ufók lovai nézhetnek ki így.







A mostani sort egy teljesen indokolatlannak érzett állattal zárnám, ő pedig a kacsacsőrű emlős mellett a másik ismert tojásrakó emlős. Számomra ez az állat annyira abszurd, hogy nem is bírom sokáig nézni videón. Szóval ő a hosszúcsőrű hangyászsün (még a neve is... na mindegy, szintén nyersfordítás) (Zaglossus spp) a másik két faj amúgy be van sorolva rendesen, de most már csakazértse írom át.

A képek innen származnak.



A felsorolás folytatódni fog, szánok egy külön bejegyzést a különböző tengeri csigákra, mélytengeri halakra, illetve külön-külön minden gerinces csoportra és néhány gerinctelenre is.

Nincsenek megjegyzések: