Nyúllak a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Az "állatkert" szó hallatán a legtöbben egzotikus, trópusi és sarkvidéki állatokra gondolnak, mint példéul a pingvin, az elefánt vagy a zsiráf. Azonban manapság az állatkertek nem csak távoli tájak állatait mutatják be, hanem a háziállatokat is, ami -  lássuk be - nem hülyeség, ha arra gondolunk, hogy az emberek nagy része manapság már inkább városban él, ahol nincs lehetőségük a háziállatok megismerésére.

Ilyen, háziállatokat bemutató része a Fövárosi Állat- és Növénykertnek a Parasztudvar, ami most a nyulakat bemutató Nyúllakkal bővült.
A budapesti állatkertben kerek száz éve - 1912-ben, Lendl Adolf kezdeményezésére - hozták létre a Parasztudvart, ahol manapság a látogatók főleg őshonos magyar háziállatokat láthatnak, mint például a mudi (bár ami azt illeti szegény kutyának nem sok helye van ott...), a cigája juh, a hucul ló, mangalica, stb.


A nyúlfélék egyébként az egész világon elterjedt állatok, az Antarktiszon, Auzstrálián és az óceániai szigetvilág kivételével mindenhol őshonosak. Ez utóbbi helyekre az ember vitte be a nyulat, s természetes ellenségek hiányában jól el is szaporodtak és tönkrevágtak nem egy szigetet (az Antarktiszra nem telepítették be a nyulakat, mielőtt valaki belém kötne).

A nyulak sunyi kis állatok, az Ibéria-félszigetről egész Európát meghódították. A nyulak háziasítása valószínűleg egymással párhuzamosan, egyszerre több helyen is végbement, a házinyúl (latinul a szép hosszú Oryctolagus cuniculus var. domestica névre hallgat) őse pedig az üregi nyúl (latinul a nem kevésbé szép, ámde rövidebb Oryctolagus cuniculus névre hallgat. Azóta, mint húsvétkor láthatjuk is, sokféle nyulat tenyésztettek ki, vannak óriásnyulak, törpenyulak, frizurás nyulak, feket-fehér-tarka nyulak, rövidfülű meg hosszúfülű nyulak, meg olyanok is, amik csokitojást tojnak.

Szeretném felhívni a figyelmet erre a cuki kis nyúlra. Ő egy észak-amerikai törpenyúl (Brachylagus idahoensis), a világ legkisebb nyúlfajtája, maximum 25-30 cm-re nő meg. Régebben Washington állam egy kis területén élt szabadon, később szabadon kihaltnak nyilvánították, miután az utolsó pár szabadon élő példány befogták fogságban való szaprítás céljára. Azóta egy visszatelepítési program is indult, melynek keretében már több ilyen törpenyuszit is szabadonengedtek eredti élőhelyükön, de a faj sorsa továbbra is kétséges.

Nincsenek megjegyzések: